Cseh kucsmagombás zsemlegombóc tejszínes mártással


________________________________________
HOZZÁVALÓK:

- 40 dkg cseh kucsmagomba
- 2 zsemle, 10 dkg vaj
- 3 tojás
- 2 dl tejszín
- 10 dkg liszt
- só, őrölt bors, vágott petrezselyemzöld
- vöröshagyma (medvehagyma ha van)

ELKÉSZÍTÉS:

A zsemlét apró kockára vágjuk, tepsibe téve sütőben megpirítjuk. Amikor szép világosbarna a zsemlekocka színe, kivéve a sütőből olvasztott vajjal meglocsoljuk.
A gombasüvegeket apróra vágott hagymával (ha van medvehagyma avval) 2.5 dkg vajon fedő alatt megpároljuk, majd legalább 10 percig főzzük. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal. (A gomba sok vizet tartalmaz, melyet ez esetben igyekszünk megőrizni, ezért pároljuk fedő alatt a gombát.) A keletkezett levet leszűrjük a gombáról, s az így nyert, finom, fűszeres, gomba ízű lé lesz a mártás alapja. A gombasüvegeket hozzáöntjük a zsemlekockákhoz, megszórjuk10 dkg liszttel, ráütünk két tojást, plusz egynek a fehérjét, a sárgáját a mártáshoz félretesszük. A masszát jól összekeverjük, megízlelve szükség szerint fűszerezzük (sózzuk). A masszát negyed óráig pihentetjük!
A masszából a negyedórai pihentetés után 10-12 gombócot formálunk, lisztben meghempergetjük, és a közben felforrt, nagy fazék sós vízben fedő alatt lassan, 10-15 percig (a gombóc nagyságától függően) főzzük.
2.5 dkg vajjal két kanál liszttel világos rántást készítünk. 2 dl tejszínhez hozzákeverjük a leszűrt gombalevet és a félretett tojás sárgát, majd a rántással szósz sűrűségűre beforraljuk. Kis citromlével, sóval, ízlés szerint ízesítjük
A gombócokat és a mártást melegen tálaljuk.
Az elkészítés ideje kb. 1 óra, az elfogyasztásé ennek csak a hatvanad része:)